1. Wat is een omgevingsplan?
Antwoord: De gemeente legt vast welke activiteiten worden toegestaan op een locatie, bijvoorbeeld wonen, recreatie of bedrijvigheid. Dat doet de gemeente in een omgevingsplan. De Omgevingswet, die geldig is sinds januari 2024, verplicht de gemeente om uiterlijk 2032 een omgevingsplan voor de hele gemeente Ouder-Amstel vast te stellen. Dit gebeurt stapsgewijs. Tussen nu en 2032 maken we steeds nieuwe delen van het plan, zoals dit 1e omgevingsplan. De regels in het omgevingsplan gelden voor iedereen: voor mensen die hier wonen, bedrijven en organisaties die hier werken.
2. Wat houdt de nieuwe Omgevingswet in?
Antwoord: Op 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet ingegaan. Alle wetten en regels voor de fysieke leefomgeving komen hiermee samen in één wet. Deze regels gelden voor grote ontwikkelingen in Ouder-Amstel, maar bepalen ook of u bijvoorbeeld een dakkapel op uw woning mag plaatsen. Informatie en uitleg over de Omgevingswet vindt u hier.
3. Wat staat in het 1e omgevingsplan?
Antwoord: We zijn begonnen met het opstellen van regels in het 1e omgevingsplan. Deze regels richten zich op de bescherming van het lokale spoor (metro) en op onderwerpen die voortkomen uit eerder genomen voorbereidingsbesluiten. Deze voorbereidingsbesluiten moeten voor 1 juli 2025 verwerkt zijn in een vastgesteld en gepubliceerd omgevingsplan. Ook worden de bodemregels van de rijksoverheid uit de Bruidsschat en het Besluit kwaliteit leefomgeving verwerkt in het 1e omgevingsplan.
De gemeenteraad heeft in juni 2024 weer een voorbereidingsbesluit genomen voor de percelen in het centrum van Ouder-Amstel met de activiteit/bestemming centrumdoeleinden. De raad heeft hier een verbod opgenomen om de plinten in het centrumgebied om te zetten naar wonen. Tevens heeft de raad een voorbereidingsbesluit voor de gehele gemeente genomen waarbij is bepaald dat het verboden is om zonder omgevingsvergunning een bodemgevoelig gebouw (bijvoorbeeld een woning) te realiseren. Tot slot is er meldingsplicht vastgelegd voor het gebruik van staalslakken in de bouw. Daarnaast is er een voorbereidingsbesluit genomen die bepaalt dat er een verbod is op datacenters in de gemeente.
4. Wat zijn voorbereidingsbesluiten?
Antwoord: Voorbereidingsbesluiten zijn verklaringen van de gemeenteraad dat er een omgevingsplan voor een gebied wordt voorbereid. Met zo’n besluit worden, vooruitlopend op het nieuwe omgevingsplan, ongewenste ontwikkelingen voorkomen. In het voorbereidingsbesluit wordt bepaald dat het verboden is om te bouwen, te slopen of het perceel op een bepaalde manier te gebruiken.
Met de komst van de Omgevingswet heeft de gemeente 1,5 jaar de tijd om deze besluiten te verwerken in het omgevingsplan. Daarom moet de gemeente voor 1 juli 2025 de al genomen voorbereidingsbesluiten hebben verwerkt in een omgevingsplan.
5. Wat staat er in het 1e omgevingsplan?
Antwoord: In het eerste omgevingsplan zijn de eerder genomen (voorbereidings-)besluiten van de gemeenteraad door vertaald. De belangrijkste regels die voortkomen uit de voorbereidingsbesluiten en het beperkingengebied van het lokale spoor, zijn:
- Er mogen geen grote datacenters komen in de gemeente. Die vindt de gemeente niet passen op ons grondgebied.
- Binnen de huidige bestemming centrum in het centrumgebied van Ouderkerk aan de Amstel mogen de plinten niet bij de daarboven gelegen woningen getrokken worden. Het onttrekken van bestaande winkels is niet wenselijk uit oogpunt van een economisch vitaal dorp. Dit is in lijn met de plannen voor versterking van het centrumgebied.
- Gebouwen waar langer dan 2 uur per dag aaneengesloten personen aanwezig zijn, mogen alleen gebouwd worden met een vergunning.
- Er is een meldingsplicht nodig voor het gebruik van staalslakken in de bouw.
- Bij het metrospoor mag niets gedaan worden wat het openbaar vervoer hindert.
Zie ook de afbeelding onderaan deze pagina.
6. Wat wordt er verstaan onder 'plinten'?
Antwoord: Onder 'plinten' wordt verstaan de begane grond van een pand op straatniveau.
7. Geldt het verbod op wonen in panden die een centrumbestemming hebben ook voor andere verdiepingen dan de begane grond?
Antwoord: Nee, het verbod geldt niet voor het wonen op een andere verdieping. Alleen voor de begane grond op straatniveau.
8. Mag een winkelruimte op de begane grond wel omgezet worden in een kantoor of bedrijf?
Kleinschalige bedrijven met maximaal milieucategorie 1, maatschappelijke voorzieningen en dienstverlenende bedrijven zijn en blijven toegestaan. Met deze regeling wordt alleen bepaalt dat binnen de bestemming 'centrum' in het centrumgebied van Ouderkerk aan de Amstel een verbod geldt voor het wonen op de begane grond. De begane grond kan niet meer gebruikt worden als woning/bij de daarboven gelegen woning getrokken worden. Het vestigen van een kantoor is en was niet toegestaan. Het tijdelijk omgevingsplan biedt de (juridische) mogelijkheid voor het college om onder voorwaarden kantoren toe te staan. Maar het college heeft aangegeven geen gebruik te willen maken van deze bevoegdheid uit het oogpunt van het behoud en versterken van een economisch vitaal dorp. Dit is in lijn met de plannen voor versterking van het centrumgebied.
9. Wat als er nu al een woning of kantoor op de begane grond gevestigd is? Mag dat daar dan blijven? En als het wordt verkocht aan een nieuwe eigenaar?
Op basis van overgangsrecht mag het huidige toegestane gebruik van het pand worden voortgezet; ook bij verkoop.
.png)